A kezdetek

 

Mi a babahordozás?

A babahordozás az újszülöttek, csecsemők illetve totyogók – magunkhoz közel, kendőben vagy más formázott eszközben való – hordozását foglalja magában. A babahordozás ősi tradíció a világ minden táján. Az utóbbi években a babahordozás szinte lavinaként lett mindennapjaink része, a szülők felismerték a hordozás előnyeit, praktikusságát. Az egyre szélesebb körű ismeretségnek köszönhetően egy teljesen új iparág épült a babahordozás köré, napjainkban szebbnél-szebb kendőket, hordozókat készítenek. A hordozóeszközök széles palettája számos lehetőséget nyújt a hordozásra.

 

Mi a babahordozó kendő?

A hordozókendő egy megfelelő szövésű, hordozásra alkalmas hosszú anyag, amelyet újszülött kortól egészen a totyogós kor végéig használhatunk. Speciálisan kisgyermekek hordozására készült, ennek megfelelően alakították ki az anyagát, szövését, teherbírását. A gyerekek életkorától, illetve a szülők gyakorlottságától függően alkalmas elől-, csípőn-, és háton hordozásra. A hordozókendő hossza nagyjából 2-6 méter között mozog, a vásárlásnál figyelembe kell venni a szülők testi adottságait, a gyerekek méreteit, illetve hogy milyen kötésekhez szeretnénk használni. A kendők különböző összetételűek lehetnek, vannak 100% pamut kendők, illetve kevertszálas kendők (pl.: gyapjú, len, kender, selyem, bambusz, kasmír stb.); a kendők összetétele a komfortérzetet és a kényelmet befolyásolja. A kendőben való hordozás előnye, hogy számos kötési mód, technika létezik, így mindenki megtalálhatja a hozzájuk leginkább illő kötést. A kendők mintája, színe az egészen minimalista stílustól a feltűnő, mintás megjelenésig elérhető.

 

Mi a karikás kendő?

A karikás kendő szintén hordozásra alkalmas anyagból készített hordozó, aminek egyik végén egy pár karika segíti a rögzítést. A karikás kendő szintén újszülött kortól egész a hordozós kor végéig használható; elől- és csípőn hordozásra ajánlott (alkalmas háton hordozásra is, de csak igazán gyakorlott anya-baba párosok esetében).

Mi a formázott hordozó?

Formázott hordozók közé soroljuk pl. a Mei tai, pod, onbu, félcsatos-, illetve csatos hordozókat például. Közös mindegyikben, hogy a baba hátánál egy téglalap alakú rész kerül, a vállhoz egy-egy pánt vagy kendőszár, a hordozó egyéni tulajdonságai alapján a derékhoz kendőszár, vagy derékpánt. Ezeket az eszközöket stabil ülni tudástól, illetve stabil állni tudástól ajánljuk.

 

A kötések, hordozóeszközök használatának megtanulása

A hordozás megtanulásának legjobb módja, ha konzultálunk hordozási tanácsadóval, aki segít eligazodni a hordozás világában, segít az eszközválasztásban, és az eszközök használatában. Ezen kívül számos oktató videó található az interneten, illetve az ország minden részén rendszeresen működő hordozós klubok is segítik a családokat, hogy megtalálják hordozójukat. Természetesen a hordozás esetében is a sok gyakorlás meghozza gyümölcsét, a szülők egyre magabiztosabban, ügyesebben használják az eszközöket.

 

A baba milyen idős korától használhatók a kendők, hordozóeszközök?

Gyakorlatilag újszülött kortól hordozhatunk, természetesen a szülés után az anya testének jelzéseit folyamatosan szem előtt tartva. Korababák esetében mindenképp keressünk fel hordozási tanácsadót.