Szülő-csecsemő konzultáció

Szülő-csecsemő konzultáció Szegeden

Szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció

Amikor egy párnak gyermeke születik, sok minden megváltozik az életében. A várandósság, a szülés/születés alatt meghatározó élmények érnek minden családtagot, elindul az újraszerveződés folyamata a családban. Akkor is így van ez, ha nem az első babájuk érkezik, hiszen az eddigi szerepek jelentősen átalakulnak, korábban soha nem tapasztalt érzésekkel teli élet indul a kibővült családban.
Ez az időszak tele van új kihívásokkal, számtalan kérdéssel, ismeretlen helyzetekkel, amelyek bonyolultnak vagy akár megoldhatatlannak tűnnek.

"A csecsemővel és kisgyermekkel való együttélés során gyakori jelenség, hogy sem a szülők, sem a szakemberek nem tudják a gyermek jelzéseit és viselkedését megfejteni. Olyan, a mindennapi gondozással összefüggő kérdések merülnek fel, melyek bizonyos esetekben megválaszolatlanul maradnak. Például: "Miért sír a gyermek, miért nem lehet megnyugtatni? Miért utasítja el a táplálékot, miért nem gyarapodik kellőképpen? Miért nem alszik, és miért nem fogadja el a határokat?" stb. Ha a szülők nem találnak kielégítő választ a kérdéseikre, illetve problémájuk megoldásához nem kapnak hatékony támogatás, az a családban "krízishelyzethez" és a gyermek tüneteinek megszilárdulásához vezethet. A csecsemővel kapcsolatos problémákat gyakran úgy élik át a szülők, mintha azok saját énjük és a szülői kompetenciájuk ellen irányulnának." (Hédervári-Heller, 2020)

 • Mikor tud segíteni a szülő-csecsemő konzulens?
 • A módszer
 • Konzultációs folyamat

Konzulensként egy támogató és érzelmi biztonságot nyújtó környezetben, együttérző szakemberként segítelek, hogy megtaláld a saját, családotokra szabott, működő megoldásaidat.

 • Ha a csecsemő sokat sír és nem megnyugtatható
 • Ha a gyermek visszautasítja az ételt, étkezési nehézségei vannak, esetleg nem gyarapszik
 • Alvási és/vagy altatási nehézségek esetén
 • A második életévtől a családban és közösségben megjelenő nehézségek esetén (Pl.: erős dac, dührohamok, agresszió, heves szeparációs szorongás)
 • Testvérféltékenység, játék iránti érdektelenség
 • Amikor minden szükséges orvosi vizsgálat megtörtént, de nem történik változás
 • Bármilyen panasz esetén, amely megnehezíti a csecsemő, kisgyermek és a család mindennapjait

Az integrált szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció a koragyermekkor (0-5 év) időszakában használható prevenciós és intervenciós módszer. A korai érzelmi- és viselkedésszabályozási problémák (regulációs zavarok), kapcsolati nehézségek, és egyéb korai testi-lelki problémakörök kezelését, enyhítését célozza meg, ezzel támogatva a kiegyensúlyozott szülő-gyermek kapcsolatot és a harmonikus fejlődés lehetőségét.
Az általában 2-10 alkalmas konzultációkon a szülő(k) és gyermeke(ik) együtt vesznek részt. A találkozások a csecsemők és kisgyermekek számára is alkalmas térben zajlanak.

További információ a módszerről: https://www.iszcsk.com/

 • A folyamat - A szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció folyamata általában 3-10 alkalom. Az első alkalommal (90 perc) a nehézségek átbeszélése, az anamnézis felvétel és a célok meghatározása történik. A további konzultációk időtartama 60 perc.
 • Résztvevők - A konzultációra - lehetőség szerint – mindkét szülőt és gyermeküket, gyermekeiket várom.
 • Ár - A szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció ára 12.000 Ft.
 • Helyszín - Előre egyeztetett időpontban a Babahajó családbarát közösségi térben.

Kapcsolat

Foglalj most időpontot!

Keress minket telefonon:

+36 70 633 9047